A paticsfalas építés miatt a templom talán egész Európában is egyedülálló, de legalábbis ritkaságszámba megy: a lécekre font, majd a valóban mezítláb taposott sárral tapasztott vesszők inkább csak lakóházak és gazdasági építmények alapjaiként szolgáltak. Innen ered valójában a mezítlábas jelző. A cikk az ajánló után folytatódik Álomszép tákosi templombelső A templombelső gyönyörű: a mennyezetét Asztalos Lándor Ferenc készítette 58 darab festett virágos kazettából, de a szószék és a karzat is aprólékos, szorgalmas munka eredménye. A szent épületet valóban megilleti egy igazi székesegyház neve, még ha a mezítlábas jelző is velejár. A hely érdekessége, hogy a nemes családok saját székeket készíttettek maguknak az első sorokban, ezért van, hogy több ülőhely más és más motívummal díszített. A pompás épületbelsőt és a szép virágmotívumokat jól ellensúlyozza az egyszerű, fehérre meszelt fal. A templom kiállta az idő próbáját, a többször restaurált építmény a 2001-ben dúló árvizet kisebb sérülésekkel megúszta, és máig őrzi a szépségét.

University

Egészen pontosan két évvel idősebb. Tákos, ez a Bereg szívében – Nyíregyházától 63 km-re – meghúzódó picinyke falucska ritkán szerepel a híradásokban. Legutóbb a 2001-es felső-tiszai árvízkor került a középpontba: a hatalmas pusztítást követően a falut szinte teljes egészében újjá kellett építeni, ám már-már a csodával határos módon az 1766-ban épült, a népi építészet gyöngyszemeként ismert és mezítlábas Notre Dame-nak nevezett temploma kisebb "sérülésekkel" élte túl a természeti katasztrófát. Miért mezítlábas? A mezítlábas Notre-Dame-nak "keresztelt" templom jelzője arra utal, hogy az épület egyszerű, paraszti kezek munkája nyomán készült, ellentétben a hatalmas méretű, hivalkodó katedrálisokkal. A hívők azt is hangsúlyozzák, hogy a tákosi református templom az élő példája annak, hogy nincs erősebb hatalom, mint az Istenbe vetett hit. S valóban. A 252 éve épített templom a környék talán legszebb műemléke. A népi barokk stílusú paticsfalú, zsindellyel fedett templom alig nagyobb egy régi parasztháznál.

Ami pedig még különlegesebbé teszi Tákos szimbólumát, a gyönyörű festett (virágmotívumos) fakazettás mennyezete, a szószéke, a karzat, a szép berendezés és az a leírhatatlan hangulat / érzés / nyugalom, ami elfog mindenkit, amikor belép az ajtaján. Nem hiába keresik fel egyre többen már külföldről is. Ez a kis templom, aminek akár saját kezeddel eléred a mennyezetét, kiállta az idő, történelem és természet kihívásait, többször is renoválásra szorult, de hűen őrzi eredeti formáját. Ha lehetőségetek van rá, tényleg nézzétek meg, minél előbb. Ha szívesen hallanátok több információt, látnátok több képet a "mezítlábas Notre Dame"-ról, nézzétek meg ezt a videót. Ha tetszett a bejegyzés és szeretnél még több hasonlót olvasni, csatlakozz Facebook-oldalunkhoz, hogy elsők között értesülhess a legújabb posztokról. Köszönjük, ha megosztod másokkal is! Fotók: orszagalbum/Pikola Zsuzsa;, pinterest

mezítlábas notre dame stadium

College

  • Mezítlábas notre dame game
  • Mezítlábas notre dame university
  • Mezítlábas notre dame de paris
  • Need for speed torrent letöltés
  • Mezítlábas notre dame campus

Remekművében a kései reneszánsz virágos-gránátalmás úrhímzésre emlékeztető motívumkincse fedezhető fel, amelyben igazán otthon érezte magát. A vázákból virágok nőnek ki, amiket indák, szfvek, tulipánok, levélkék, futó "S" motívumok vesznek körül. Fő jellemzőjük, hogy tengelyesen szimmetrikusak. Két-három táblán felfedezheíő egy aszimmetrikus, barokk csigavonal is. Az egész olyan, mint egy tavaszi virágos, sziporkázó rét. A színpompás mennyezet és a berendezés jól érvényesül az egyszerű, fehérre meszelt falak között. A fehér fal a népi puritánság jelképe. A templom padozata a korábban épített részen tégla, a nyugatí irányú bővítésnél döngölt agyag. Ajtaja kívül lécbordázatos, hátlapját egyetlen fából faragták ki. Kovácsoltvas zára eredeti. Meredek tetejét zsindely fedi. Az asztalosmesternek nemcsak a templomban végzett munkja maradt fent. Ő készítette a csetfalvai (Kárpátalja) református templom mennyezetét, a lónyai református templom hangvető koronáját és a korábban már említett, a vásárosnaményi Beregi Múzeumban található - Tákosról bevitt -, 1787-ből származó tulipános ládát is.

Az Országos Műemléki Felügyelőség 1962-ben és 1968-ban megújította a zsindelyfedést. Az 1980-tól 1985-ig tartó restaurálás folyamán helyreállították az 1767-ben készült harangtornyot a még meglévő rajzok alapján, tehát a ma látható alkotás gyakorlatilag rekonstrukció, mely megőrizte a torony eredeti faanyagának egy részét. Fotók:

Belső tere számos kéz munkája, mégis egységesnek hat, a népi építészet egy remek példája. A mennyezeten 58 festett kazetta található – Asztalos Lándor Ferenc mester munkáját dicsérik –, melyeken különböző virágmotívumokat csodálhatunk meg, a közéjük tett feliratos táblákon pedig a templomépítés története olvasható. Érdekes módon a fakazetták között nincs két egyforma. Mindez jól érvényesül a fehérre meszelt falak egyszerűsége mellett. A templomhoz egy 16 méter magas, galériás torony is tartozik. A templom meglepően pici, padlója döngölt agyag, mennyezetét szinte kézzel is el lehet érni. A malomkövön álló hatszögletű szószék is hasonlóan gazdagon díszített. A mennyezeten úrhímzésre emlékeztető világot láthatunk. A beregi keresztszemes hímzés híres növénymotívumairól, melynek Tákos az egyik központja. Jellemző motívumok a tulipán, szarvas, színekben a piros és a kék dominál. A templomnak van egy ikertestvére is, mely Csetfalván, a határon túli Kárpátalján található. A templom melletti fa harangtornyot az 1980-as években eredeti rajzok alapján építették újjá.

Saturday, 22-Jan-22 08:04:59 UTC
alitalia-budapesti-irodája